12 Ağustos 2014 Salı

Bir defter hikayesi #1 - Scripta defter ve Cornell not alma metodu

Mürekkep Faresi yazma rutini sırasında benden defter tanıtım yazısı istemişti. Ben de tanıtımı, yazma metodları ile birleştirebileceğim bir format düşündüm. İlk olarak Scripta defter ve bu defteri nasıl kullandığımla başlamaya karar verdim.



Scripta markalı bu defteri New York'ta başı boş gezerken girdiğim bir kitapçıdan aldım. Birbirinden güzel bir yığın defterle beraber indirimli ürünler kolisinde duruyordu. Karıştırdım, karıştırdım ve bu koyu gül kurusu renkte karar kıldım. Diğer defterlerimin bitmesini beklemeden hemen yazmak istedim tabii bu deftere de. ABD'ye de konferansa gittiğim için "konferans defteri" olarak kullanmaya karar verdim bu defteri.


Içini açtığımda gördüm ki sadece sağdaki sayfa çizgili, soldaki sayfa çizgisiz. Sayfalar ince ve mürekkebi hemen emiyor. Ancak yaprağın arkasına geçirmiyor ya da karşı sayfaya bulaştırmıyor. Tek problemi, yazdıklarınızın sayfanın arkasından görünmesi, gölgeleme yapması. 192 sayfalık bu defterin boyutları 22 x 14,5 cm. Yapay deriye benzeyen sert ciltli bir kapağı var. Defterin ayrıca mavi kurdeleden bir ayracı ve çantanızda açılmaması için bir de lastiği bulunuyor.

 

Bu defterin sevdiğim özelliklerinden biri, arka kapağında körüklü bir cebi olması. Konferans defteri olarak kullandığım için bu cep gerçekten çok işe yarıyor. Tanıştığım kimseler kartivizitlerini de verirlerse bu cepte saklıyorum konferans boyunca. Bunun dışında her türlü küçük kağıdı taşımak ve saklamak için yeterince geniş. Defterlerinizde böyle bir cep olmasa bile Kalem treni buna bir çözüm bulmuş, genişletilebilir cep yapımını Kalem Treni blogundan öğrenebilirsiniz.

Peki bu defteri nasıl kullanıyorum? 

Ben çizgisiz olduğu ve gölgeleme yaptığı için soldaki sayfaya yazmayı sevmedim ve bu kısmı kullanmıyorum. Daha doğrusu, normal bir deftere yazarmış gibi kullanmıyorum. Konferanslarda not alırken Cornell not alma metodunu uyguluyorum ve bu defteri de o şekilde organize ettim.


Cornell metoduna göre, bir ders, konferans, toplantı sırasında not alırken sayfayı üçe ayırıyorsunuz. Yukarıdaki şekildeki birinci bölüm, her zaman aldığınız şekliyle notları yazdığınız kısım. Buraya kısa cümleler halinde ve mümkün olduğunca detaylı bir şekilde notları yazıyorsunuz. İkinci bölüm, konuşma, ders, toplantı, vs. bittikten sonra sorularınızı, anahtar kelimeleri, grafik, şekil, tablo gibi hatırlamanızı kolaylaştıracak elemanları yazdığınız bölüm. Gerektiğinde oklar çıkararak bu hatırlatıcı öğeleri notlarla bağlayabilirsiniz. Üçüncü bölüm ise özet için kullanılacak. Bu bölüme kendi cümlelerinizle ana düşünceyi yazıyorsunuz. 

Scripta defterde bu metodu uygularken, sağdaki sayfaya notlarımı alıyorum. Sunum sonunda, soldaki sayfayı ikiye ayırıyorum. Soldaki sayfanın sağına Cornell metodunun ikinci bölümünde bulunan soru, anahtar kelime, araştırılacak/düşünülecek önemli konseptler ve bakmam gereken referansları ve yazarları yazıyorum. En soldaki kısma ise özeti ve mutlaka hatırlamam gereken fikirleri not alıyorum.


Cornell metodu, kısa süreler içinde sınav notları hazırlamak isteyenler için ideal. Ayrıca çalışma hayatına da uyarlamak mümkün. Bunun için, birinci bölüme toplantı notlarınızı, ikinci bölüme alınan kararları, üçüncü bölüme de toplantı sonunda yapılması gerekenleri yazabilirsiniz. Kitap, gezi, ürün tanıtım ve değerlendirme yazılarınızı hazırlarken planlama yapmanızda ve taslak oluşturmanızda da yardımcı olacağını düşünüyorum.

Sizin kendi geliştirdiğiniz not alma yöntemleri var mı?