16 Haziran 2014 Pazartesi

25/5 - Yazma rutini/2 adım #16


Blogun sol üst köşesindeki logodan ve logonun başlığından da anlayacağınız gibi mutfak alarmı tekniği benim çalışma sistemimin önemli bir parçası. Zamanı bölerek kullanmak ve düzenli ara vererek çalışmak, ne yazık ki hepimizin kullandığı bir metot değil, ancak verimli çalışma için mutlaka gerekli.

Mutfak alarmı metodu (The Pomodoro Technique), 30 dakikalık oturumları 25 dakika odaklanarak bir iş üzerine çalışma ve 5 dakika dinlenme olarak bölmekten oluşuyor. 25 dakika boyunca yazılacaklar listenizin bir maddesi, bir paragrafı üzerine yoğunlaşıyorsunuz. Oturum bittiğinde de 5 dakika boyunca genel amacınız dışındaki işleri hallediyorsunuz. 4 oturum sonunda 30 dakikalık bir ara veriyor ve ara sonunda tekrar başlıyorsunuz 25 dakika çalışma, 5 dakika ara düzenine.

Peki, 5 dakikalık arada ne yapmak lazım? Ne uzun, ne de çok kısa işler bulmanız gerek kendinize. Benim önerim mutlaka ayağa kalkmanız. Evde iseniz, fırınınızın alarmını kurmanız, ayağa kalkmanıza ve hareket etmenize yardımcı olacaktır. Eğer ofiste iseniz, masabaşı egzersizleri ya da kısa bir el ya da boyun masajı bence en iyi seçenek. İş hastalıkları/kazaları masabaşı çalışanlarını da çok etkiliyor, unutmayın. Ayrıca meditasyon da yapabilirsiniz. Calm sitesine bakmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında masanızı, kitaplığınızı ya da çantanızı düzenlemek gibi organizasyon işlerini yapabilirsiniz. 5 dakikalık süre içinde suyunuzu içmeyi de unutmayın. Sakın, telefonda ya da emaillerinize cevap vererek geçirmeyin bu vakti. Bu tür zaman alan ve aslında uzatmaya meyilli olduğumuz işleri 25 dakikalık süre içine sığdırmaya çalışın. Böylece çok oyalanmadan bu işler de tamamlanacaktır.

Günün fotoğrafı:

Kaynak: Laughing Squid
Yazma rutini/1'de ne yazmışım merak ederseniz: Mutfak alarmı...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder