25 Haziran 2014 Çarşamba

Serbest - Yazma rutini/2 adım #25


Yok yok, serbest falan değilsiniz bugün. Zincirleri kırmak yok hala. Ama serbest yazma diye bir teknikten bahsedeceğim. Yabancı kaynaklarda "free-writing" olarak geçen ve 1 ile 10 dakika arasında kısa süreler boyunca aklınızdaki her türlü fikri kağıda ya da bilgisayara aktarmaktan oluşan bir teknik bu. Gramer, noktalama, mantık sırası, düzenleme, vs. gibi hiçbir kaygı olmadan sadece kafanızdaki düşünceleri açığa çıkarmak amaç. Hiç durmadan yazmalısınız, aklınıza bir şey gelmese bile. Böyle zamanlarda "Aklıma bir şey gelmiyor." yazıp devam edin yazmaya. Amaç, kaleminizin kağıtla ya da parmaklarınızın bilgisayarın klavyesiyle kesintisiz temas halinde olması :) Hiçbir şeyi değiştirmek, düzeltmek için durmayın.

İşte serbest yazma için izleyeceğiniz adımlar:
  1. Ne kadar süreyle yazacağınızı belirleyin. Bir, beş ya da on dakika olsun. Amaç yazmaya "ısınmak". Bundan daha fazlasına gerek yok.
  2. Beyaz bir sayfa ya da boş bir ekranla başlayın, alarmınızı kurun. Kağıt ve kalemle yazmanın avantajı düzeltme yapmaya daha az teşvik edici oluşu. Bilgisayarda yazmayı tercih ediyorsanız, Ommwriter, Scrivener, Focuswriter ya da Darkroom gibi ekrandaki her türlü dikkat dağıtıcı öğeyi gizleyen programları kullanabilirsiniz. Bunun haricinde ekranı tamamen karartma da başta rahatsız edici gibi görünse de işe yarıyormuş. Ben deneyenlerin yalancısıyım.
  3. Aklınıza gelen herhangi bir konu ya da çalıştığınız proje hakkında yazmaya başlayın. Zaman bitene kadar durmayın.
  4. Zamanınız bittiğinde yazdıklarınızı okuyun. İçinde mutlaka hoşunuza giden cümleler, ifadeler ya da çalıştığınız konuyla ilgili yeni fikirler olacaktır. Bu ifadeler ya da cümleler üzerine çalışmaya başlayabilirsiniz. 
Günün sözü:

Okumak istediğiniz kitap henüz yazılmamışsa, o zaman mutlaka yazmalısınız.
- Toni Morrison

Yazma rutini/1'de ne yazmışım merak ederseniz: Sadece yaz



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder